Nieuwsbrief 2/2010        
           
 

Maart 2010

 

 

Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand anders!
Klik hier!

 

U ontvangt deze nieuwsbrief geheel gratis en zonder verdere verplichtingen omdat u zich via onze website heeft opgegeven. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, klik dan hier.

   

Caravaggio in de Cerasi kapel te Rome

In Rome wordt t/m 13 juni 2010 de 400e sterfdag van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) herdacht. Voor deze gelegenheid zijn in de Scuderie del Quirinale 24 van de 64 werken die Caravaggio maakte tentoongesteld. Caravaggio is bekend als de kunstschilder van het clair-obscur (Italiaans: chiaroscuro, Duits: Helldunkel), een techniek waarbij licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Caravaggio is door tal van kunstenaars, waaronder Rembrandt, nagevolgd.

In Rome zijn naast de ingerichte tentoonstelling in de Scuderie, ook zijn 15 schilderijen in diverse kerken en paleizen te bewonderen. In één van deze kerken, de Santa Maria del Popolo in de Cerasi kapel (Afbeelding 1), zijn er twee te zien: De kruisiging van Sint Petrus (Afbeelding 2) en De bekering van Saulus onderweg naar Damascus (Afbeelding 3).

Afb. 1. Cerasi kapel met links en rechts de schilderijen van Caravaggio.
 
 
     

Afb. 2. De kruisiging van Sint Petrus (230x175 cm).

  Afb. 3. De bekering van Saulus (230x175 cm).

De opdracht voor het vervaardigen van twee schilderijen voor de familiekapel in de Santa Maria del Popolo, werd op 24 september 1600 aan de 'famosissimo pitore' gegeven door Tiberio Cerasi, de thesaurier van de paus. Caravaggio moest de werken binnen acht maanden af hebben en ontving hiervoor het relatief hoge bedrag van 400 scudi. Cerasi keurde de eerste versie van De bekering van Saulus (Afbeelding 4) om niet bekende redenen af, en overleed in mei 1601, waarschijnlijk vóórdat hij de tweede versie had gezien.

Afb. 4. De bekering van Saulus (eerste versie).

Deze afgekeurde versie werd in hetzelfde jaar gekocht door kardinaal Giacomo Sannesio en bevindt nu in het privé bezit van de familie Odescalchi-Baldi, die het voor de duur van de tentoonstelling in bruikleen heeft gegeven aan de Scuderie.

Bronnen:
1. Francine Prose, Caravaggio, Immerc BV, 2007.
2. Wieteke van Zeil, Pelgrims met vieze voeten, Volkskrant 5 maart 2010.
3. Darkness & Light: Caravaggio: his World, Art Gallery of New South Wales and National Gallery of Victoria, 2004.
4. Slide show: http://english.scuderiequirinale.it/Mediacenter/FE/media/caravaggio-000.html