Nieuwsbrief 5/2010        
           
 

Juni 2010

 

 

Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand anders!
Klik hier!

 

U ontvangt deze nieuwsbrief geheel gratis en zonder verdere verplichtingen omdat u zich via onze website heeft opgegeven. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, klik dan hier.

   

Vittore Carpaccio

Het bekende voorgerecht carpaccio heeft zijn naam te danken aan de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio (ca. 1465-1526). Het voorgerecht werd in 1963 bedacht door Cipriani, de eigenaar van Harry’s bar¹ in Venetië. Eén van zijn vaste klanten, de gravin Amalia Nani Mocenigo leed aan bloedarmoede. Haar arts had haar hiervoor rauw vlees voorgeschreven. Cipriani maakte daarom voor haar een voorgerecht van rauwe ossenhaas, mayonaise, tabasco en witte peper.

In dezelfde tijd was er een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Vittore Carpaccio in het Palazzo Ducale (Dogenpaleis) op het San Marcoplein in Venetië. De schilder Carpaccio stond bekend om zijn krachtige en heldere rood-wit kleurgebruik (zie detailafbeeldingen van zijn schilderijen hieronder) die Cipriani inspireerden om zijn rood-witte voorgerecht naar deze schilder te vernoemen.

Het grootste deel van de werken van Carpaccio is nog altijd in Venetië te zien. Het Scuola di San Giorgio degli Schiavoni herbergt negen schilderijen van Carpaccio, die daar vanaf 1502 onafgebroken onderdeel van de collectie zijn geweest. In de Galleria dell’ Accademia bevinden zich twaalf schilderijen waaronder de bekende Ursula serie. Op het San Marco plein zijn twee musea met werken van Carpaccio; het Palazzo Ducale (Afbeelding 1) en het Museo Correr (Afbeeldingen 2 en 3).
Afb. 1. The Lion of St. Mark. Afmeting 130 x 368 cm. (1516).


 
 
     
Afb. 2. Two Venetian Ladies. Afm. 94 x 64 cm. (1510).   Afb. 3. Portrait of unknown man. Afm.35 x23 cm (ca. 1490)

Noot
¹ De carpaccio-schotel staat nog steeds op de menukaart van Harry’s Bar in Venetië onder de naam Carpaccio alla Cipriani en kost € 100,- per persoon. Het verhaal van Harry’s Bar leest u op: http://www.harrysbarvenezia.com/

Bronnen
1. Jan Lauts. Carpaccio. Paintings and drawings. Complete edition. The Phaidon Press, London, 1962.
2. Web Gallery of Art.
3. Vittore Carpaccio.org.