Nieuwsbrief 3/2013        
           
 

Augustus 2013

   

De gitaarspeelster van Vermeer - nog in originele omlijsting

In de National Gallery van Londen is tot en met 8 september de tentoonstelling ‘Vermeer & Music’ te zien. Van de 24 tentoongestelde schilderijen zijn er vijf van Vermeer, waaronder De gitaarspeelster. Dit schilderij is normaal gesproken te zien in Kenwood House, een 17e eeuws landhuis in het noorden van Londen.

De National Gallery heeft twee vergelijkbare schilderijen van Vermeer in haar collectie. De staande en zittende virginaalspeelster. De drie schilderijen zijn binnen een tijdsbestek van ongeveer één jaar van elkaar gemaakt, hebben hetzelfde thema en zijn even groot. Tezamen met De gitaarspeelster vormen ze een “prachtig trio” aldus conservator Betsy Wieseman van de National Gallery. Ze bedacht vervolgens de tentoonstelling ‘Vermeer & Music’.Staande virginaalspeelster (51,7 x 45,2cm)
National Gallery, Londen

De gitaarspeelster (53 x 46,3 cm)
 Iveagh Bequest, Kenwood 

Zittende virginaalspeelster (51,5 x 45,5cm)
National Gallery, Londen

Een noemenswaardig detail betreft de omlijsting van De gitaarspeelster. Dit is nog de oorspronkelijke lijst, die het schilderij omstreeks 1670 verkreeg (zie Afbeelding).
De gitaarspeelster in originele lijst

Daarnaast heeft het schilderij ook nog zijn originele doek, wat het kwetsbaar maakt voor transport. Normaalgesproken kan het schilderij om deze reden niet vervoerd worden, maar vanwege een verbouwing van Kenwood House werd het schilderij tijdelijk ondergebracht in de National Gallery.

Noot
Het merendeel van de 17de-eeuwse schilderijen is in het verleden voorzien van een extra ondersteunend doek dat met lijm of was achter het oorspronkelijke canvas is geplakt. Dat maakt verplaatsing eenvoudiger. (Met dank aan Pieter Roelofs, Conservator 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst van het Rijksmuseum)

Bronnen:
1.Titia Ketelaar, Uitnodigende vrouwen aan een virginaal, NRC handelsblad, 27-28 juni 2013.
2.Vermeer and Music: Alastair Sooke visits National Gallery’s blockbuster exhibition